Máte rybu spojenou pouze s Vánocemi? Omyl… V českých zemích byla spotřeba ryb v období Velikonoc a zejména v předvelikonočním půstu jen o málo menší než o vánočních svátcích.
Pokrmy z kapra, ale i z dalších sladkovodních ryb vždy patřily na velikonoční sváteční stůl a pomáhaly v jarních měsících posílit celý organismus.
Právě teď probíhají výlovy i v našich rybnících. V Rybárně KINSKÝ tak nyní koupíte čerstvého Žďárského kapra i pstruhy.
Zelená rybí polévka
300 g rybího masa
zeleninový vývar (příp. kostka zeleninového bujonu)
200 g špenátu
100 ml nízkotučné smetany
1 lžička škrobové moučky
1 lžička mletého zázvoru
Rybu povaříme v litru vody se zeleninovým vývarem, případně bujonem, rozmixujeme ji a přidáme na kostky nakrájený zmrazený špenát, který zvolna prohříváme, až se rozvaří.
Poté vmícháme smetanu, ve které jsme rozkvedlali škrobovou moučku a mletý zázvor a polévku povaříme do zhoustnutí.
Rybí svítek
400 g ryby
2-3 žloutky (podle velikosti vajec)
2-3 lžíce mléka
strouhanka
petrželka
Rybu osolíme a podusíme pod poklicí. Nepodléváme – sůl z masa vytáhne vodu a ryba ji pustí. Podušené maso pomeleme, promícháme se žloutky, jemně nakrájenou petrželkou a pro zjemnění s mlékem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně jej vmícháme do směsi, hustotu podle potřeby upravíme strouhankou. Dáme do vymaštěného pekáčku a v troubě upečeme.
Rybí trhanec
rybí maso
cibule
kořenová zelenina
sůl, kmín
česnek
Na tuku prudce osmahneme drobně nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, přidáme rybí maso, rychle je opečeme a dvěma vidličkami roztrháme na sousta. Osolíme je, okmínujeme, podle chuti přidáme utřený česnek, zastříkneme vodou a dusíme pod pokličkou.
Pečený losos s čerstvými bylinkami
losos
bylinkové máslo (např. s pažitkou, hladkolistou petrželí, koprem, bazalkou, tymiánem, rozmarýnem)
citron
Na každou porci lososa připravíme dostatečně velký kus alobalu, potřeme ho bylinkovým máslem, položíme na něj porci, posypeme ji petrželkou, osolíme, pokapeme čerstvou citronovou šťávou a zabalíme tak, aby mohla unikat pára. Balíčky vložíme do pekáče a zvolna pečeme, asi po 30 minutách alobal rozbalíme a rybu necháme 15 minut dopéci. Před podáváním porce bohatě posypeme nasekanými čerstvými lístky šťovíku, řeřichy, petrželkou nebo koprem.
Další velikonoční rybí recepty
Přidáno: 09. 04. 2020