Aktuálně

Kinského rybárna

  • Akce
  • Obchodní dům Kinský
  • Kinského rybárna
  • Lesnictví
  • Rybářství
  • Zemědělství
  • Nemovitosti
  • Pracovní příležitosti
  • Rodina Kinských

Pstruzi Kinských jsou na sádkách chováni s pečlivostí a profesionalitou

A na kvalitě jejich masa je to opravdu znát

Sádky společnosti KINSKÝ Žďár, a.s. se nachází nedaleko areálu zámku. V provozu jsou od 70.let minulého století. Nově se vybudovala odchovna pstruhům, kde probíhá výroba pstruha tři roky. Dříve se pstruzi Kinských chovali také v rybnících, naposledy v rybníku Stříbrných v Polničce. 
„Chov pstruhů v rybnících měl svoje plusy i mínusy. Pstruh byl vhodnější pro sportovní rybolov a vyrůstal v přirozeném prostředí. Na druhou stranu dorůstal delší dobu a nešlo třídit ryby dle velikosti,“ vysvětluje pan Petr Kulhánek, vedoucí úseku rybářství společnosti KINSKÝ Žďár, a.s.
V současné době se pstruh chová na sádkách v recirkulačním systému „RAS“ dánského typu. Recirkulační systém zajišťuje optimální podmínky pro chov ryb. Používá se v něm panenská voda z vrtu hlubokého 100 metrů, která je prostá od všech choroboplodných zárodků. Systém zajišťuje recirkulaci vody, okysličování, odplynování, čištění. Díky tomu je pak ryba chována v nezávadném prostředí. 

 

Pan Petr Kulhánek představuje recirkulační systém na chov pstruhů

 

Životní cyklus pstruha na sádkách vypadá následovně: 
V období ledna se v jednotlivých sádkách oddělí pohlaví. V únoru, kdy jikernačky postupně dozrávají a začnou pouštět jikry, se provede výtěr. Po vytření se jikry nasadí do líhně k další inkubaci. V líhni, také v areálu sádek, jsou jikry přibližně 350 denních stupňů. To znamená, že při teplotě vody deset stupňů trvá vývoj 35 dní. Z aparátu se v polovině vývoje odstraní neoplozené jikry.  Dříve se s nimi nesmí hýbat. Úspěšné, tedy oplozené, pak v aparátu zůstávají až do té doby, než se tzv. „vykulí“. 

 

 Aparáty jsou uspořádány v kaskádovitém systému a neustále jimi proudí voda 

 

Až začnou malí pstruzi sami plavat a přijímat potravu (první dny totiž vstřebávají potravu ze žloutkového váčku), přemístí se z aparátu  do žlabů  a pak do kruhové nádrže pro odchov plůdku. Až dosáhnou velikosti 1 dkg, pak jsou přemístěni a nasazeni do systému na panenskou vodu z vrtu. 

Panenská voda z vrtu je prostá všech choroboplodných zárodků 

 

V systému jsou pak tříděni dle velikosti a dále se dokrmují až do tržní velikosti. Ta je cca 25 dkg a více. Než tržní velikosti dosáhnou, uplyne 12 – 14 měsíců. Když byli dříve pstruzi na sádkách jen přibližně půl roku, a poté byli přemístěni na výkrm do rybníků, trval chov do tržní velikosti cca 16 měsíců.  
 

Na sádkách je několik oddělených prostor, které umožňují třídění ryb podle potřeb

 

„V současnosti je poptávka po pstruzích tak veliká, že ji nestačíme uspokojit výtěrem generačních ryb.  Proto částečně nakupujeme již oplozené jikry, zejména z Dánska. Ty pak zde v líhni inkubujeme a dochováme pstruhy do tržní velikosti“, dodává Kulhánek. Díky tomu jsou pak u Kinských k dostání pstruzi tržní velikosti v průběhu celého roku.  


„Podmínkám na sádkách by pomohlo zastřešení“, zmiňuje Kulhánek. „Střecha by nám pomohla optimalizovat teplotu, protože ideál je mít pro pstruhy cca 10 - 18 stupňů. Dále by zamezila tomu, že nám sem na malé pstruhy lítá ledňáček, nebo přijde vydra z potoka, když má hlad.“ Ačkoliv se výskyt predátorů na sádkách může zdát úsměvný, je velmi nebezpečný. „Snadno může dojít k zavlečení nemocí či nákaz z volné vody, nebo třeba parazitů – například kožovce. U nás se jedná o intenzivní chov na malé ploše, a tak když pak něco propukne, jsou ztráty značné,“ obhajuje pan Kulhánek důležitost zastřešení.   
Ročně se na sádkách v recirkulačním systému vyprodukuje přibližně 35 tun pstruhů. Odběratelem jsou rybářské svazy (zejména na zarybňování). Tržní pstruzi ze sádek Kinských jsou k dostání v Kinského rybárně v areálu OD KINSKÝ. V Kinského rybárně máte možnost vybrat si živého pstruha, kterého Vám na místě dle přání zabijí a vykuchají. 
„Dříve jsme prodávali pstruhy i na sádkách, ale to už nyní nejde kvůli hygienickým podmínkám. Proto je lepší zajít si do Kinského rybárny, tam čerstvé a kvalitní pstruhy od nás dodáváme denně,“ uzavírá Kulhánek, který pro rybářství  pracuje již 28 let. 

Pstruh a kapr zdobí budovu na sádkách Kinských. Tito jsou ručně vyřezáni

 

Autor: Jitka Marková

Přidáno: 27. 03. 2019

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.